OPERANS & MUSIKALENS VÄRLD

Kung Bobéche

Sedan mitten av 60-talet har jag tillsammans med min man besökt många operahus, inte bara i Norden och övriga Europa utan också i USA och Kina.

Särskilt besökte vi under många år Hamburgs Operahus ganska ofta, beroende på att uppsättningarna där av såväl kända som okända operor tillhörde de mest intressanta uppsättningarna i världen. Under ett 15-tal år upplevde vi varje år flera uruppföranden.

En stor del av operorna har vi sett många gånger och för min del har detta betytt att operagestalterna succesivt fått sina ansikten och karaktärer synliga för mitt inre.

En del gestalter gör jag skisser på innan jag börjar arbeta med dem, men väldigt många har jag, redan när jag börjar arbeta med dem, en klar uppfattning om hur de ser ut och behöver inte skissa upp dem först. Detta gäller också alla de musikaler vi sett genom åren.

Resultatet av mitt arbete blir ansikten eller masker i stengodslera eller stående skulpturer med metalloxider strukna på ytan, vilket ger en speciell karaktär åt den brända leran.

De flesta opera- och musikalfigurerna har jag gjort flera av, men eftersom jag aldrig använder formar är alltså alla original.

Don Basilio
Rigoletto